Projectil

Projectil per canó de 90 mm M33C

Un projectil és un cos que s'expulsa, generalment amb una arma i que continua el seu moviment per la mateixa inèrcia per tal de colpir un objectiu.[1][2] Tot i que les pilotes de futbol o de tennis podrien considerar-se projectils i responen a les mateixes lleis balístiques, generalment el terme sol referir-se a les armes. Sagetes, dards o llances són armes llançades en utilitzar la força mecànica aplicada per un altre objecte.[3][4] Altres armes utilitzen la força de l'aire comprimit per a disparar. Pistoles, rifles, etc., utilitzen la força expansiva d'uns gasos alliberats per certes reaccions químiques. Fins a l'edat moderna, els projectils eren de pedra (en les catapultes) o de plom.[5] Actualment els projectils són de ferro o de coure i això permet penetrar amb facilitat en el seu objectiu. Hi ha projectils pensats per a causar menys danys i solen ser de cautxú o plàstic.[6][7] La balística és la ciència que analitza la projecció, la trajectòria, les forces que actuen sobre ella i l'impacte que té en l'objectiu,[8] i té un paper important en la medicina legal i forense per tal d'analitzar la trajectòria d'un projectil i així els precedents d'un crim o d'un accident amb arma de foc.

  1. «Projectil». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. «Projectil». Gran Diccionari de la Llengua Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  3. «The free Dictionary». [Consulta: 19 maig 2010].
  4. «Dictionary.com». [Consulta: 19 maig 2010].
  5. «La matèria primera: el plom» Arxivat 2011-09-07 a Wayback Machine., Museu virtual de la Guerra de Successió (1702-1714), Llibres de Matrícula, Generalitat de Catalunya, s.d.
  6. «Plástico en lugar de pelotas de goma» (castellà), Público, 23 de febrer de 2011 (en català: Plàstic en lloc de projectils de goma)
  7. «STOP Bales de Goma. Ferides causades per projectils de goma: resum de diversos estudis mèdics transferits en articles científics» Arxivat 2013-09-14 a Wayback Machine., Solidaritat antirepressiva de Terrassa, s.d.
  8. «Projectil». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.

© MMXXIII Rich X Search. We shall prevail. All rights reserved. Rich X Search